dilluns, 22 d’agost de 2011

HOMENATGE MUNTANYEC A ENRIC VALOR EN EL CENTENARI DEL SEU NAIXEMENT

Convocats pel mitjans més diversos (twiter, facebook, telèfon, email, boca-orella...) i malgrat les complicacions del dia --dilluns--, hora --06:00 h--, mes --agost, temps vacacional per excel·lència-- cinquanta valorianes i valorianes vinguts d'arreu del país, encara que especialment de les comarques més properes --la Foia de Castalla, l'Alcoià, les Valls del Vinalopó...--, han celebrat el dos d'agost de 2011, dia en què es compleixen els cent anys exactes del naixement d'Enric Valor i Vives, escriptor, gramàtic i patriota castallut.
A partir de les sis del matí, i des de Castalla i Petrer, el nombrós grup d'excursionistes s'han acostat al portell de Catí des d'on han ascendit a l'alt de Guisop --punt de concentració del grup--, on han saludat el nou dia assistint a una meravellosa eixida de sol pròpia d'una jornada estiuenca i evocant l'enorme joia que sentiria l'autor del Cicle de Cassana contemplant eixe mateix espectacle des d'un dels punts geogràfics que més s'estimava. L'alt de Guisop --de l'Hisop, l'agradava escriure al mestre-- permet dominar tot el territori valoria, de la Vall d'Albaida a les terres del Vinalopó; del Marina a l'Alacantí; i em primer terme, la seua estimada Foia de Castalla, a l'Alcoià. L'espai geogràfic, humà, cultural i mític que va inspirar tota la seua obra: des de la lliçó gramatical més didàcticament humil fins a les planes més reixides de les Rondalles Valencianes o la monumental novel·la Enllà de l'horitzó.La lectura de textos trets de l'obra narrativa de Valor, especialment els de caràcter paisatgístic i autobiogràfic...
Vicent Brotons llig l'entrevista que li feu
Rosa Serrano a Enric ValorCarles Durà ens fa gaudir de les descripcions
paisatgístiquesLlig Vicent Romans el text seleccionat


M. Carme Rico evoca l'ascens des de
Castalla
cap a Planisses


DESPRÉS, EL BRINDIS PEL MESTRE VALOR
"Per Enric Valor, per la llengua, per la nostra cultura, pel país"
(Josep Daniel Climent)I a Castalla, esmorzar de germanor!

UN FERM PROPÒSIT I UNA CONVOCATÒRIA
LLANÇADA DES DE L'ALT DE GUISOP:
AL 2012 TORNAREM A TROBAR-NOS EL 22 D'AGOST
A TRENC D'ALBA

EN UN DELS CIMS QUE CORONEN
LA BELLA FOIA DE CASTALLA

QUE TANT S'ESTIMAVA
ENRIC VALOR I VIVES

"L'HOMENATGE PERMANENT"2 comentaris:

  1. Ha sigut un dia perfecte! Gràcies per l'oportunitat de reunir-nos en un lloc màgic en un dia tan especial i literari.

    ResponElimina
  2. Gràcies per la teua col·laboració en aquesta jornada commemorativa d'Enric Valor.

    ResponElimina